Stock: keressünk pénzt

View My Portfolio

Ha tetszik a cikk, katt ide

Google reklámom

Pici-vicc

-No vicc-

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Utolsó kommentek

  • Davebowman: Én írtam volna át? Nem hiszem. Egyébként a doksi utolsó simításait már nem én végeztem. (2011.09.16. 14:36) Strobist
  • Sztrogg: Szia! Megmondanád, miért javítottad át az anyagban a zsinórvezetéket lámpazsinórra? Hiába írja str... (2011.09.14. 10:08) Strobist
  • Utolsó 20

Blogomról...

A narancsal írt szöveg posztkiegészítés akar lenni, mert 1 témát nem mindíg tudok kivesézni teljesen.

Galériám

Fényképezés alapfokon 4. rész

2008.10.14. 13:46 | Davebowman | Szólj hozzá!

Most az automata módokat helyettesítő, kiváltó és egyben felváltó programmódokat szeretném bemutatni azoknak, aki kicsit szeretnének beleszólni a fényképezőgép működésébe. Ez annyit jelent, hogy bizonyos feltételeket szabhatunk a gépnek, igényeink szerint. Élő példa : szeretném lefényképezni a vízcseppet, ami kifolyik a csapból (már a csapból is ez folyik) de az előző automatamódok egyike sem lesz hajlandó erre.

Ami most jön, közelebb visz a fényképezőgépedhez, de VIGYÁZAT, bele is lehet őrülni!

Nézzük sorba a betűket, amik a fényképezőgép tárcsáján látható, ezt kreatív üzemmódnak is nevezik. Rögtön az első a "P" vagyis programautomatika, ami nagyban hasonlít az AUTOMATA üzemmódhoz, talán annyi különbséggel, hogy a automata módnál teljesen a gépre kell hagyatkoznunk, a "P" üzemmód egyéb beállítási lehetőséget is biztosít pl, sorozat, RAW formátum, +-expo sorozat, stb.

"Tv" vagy "S" A záridő manuális beállítására való. A záridő alatt a blende(rekesz) nyitott állapotának időintervallumát kell érteni (szóval, hogy meddig van nyitva és enged be fényt) Ezt a lehetőséget gyorsan mozgó témáknál érdemes használni, például a csapból folyó víznél (ez nálam a sláger, bocs). Ezzel lehet megfagyasztani a vizet úgy, hogy 1/800 - 1/2000 -ed másodpercre (a másodperc 800-ad vagy 2000-ed részéig) állítod be. Itt azért vigyázz, mert olyan rövid időre van nyitva a blende, hogy nem enged be elég fényt, ezért ezt vagy vakuval, vagy kellő megvilágítással tedd.

"Av" (Aperture value) vagyis blende előválasztás. Lényege, hogy manuálisan állítod be a rekesz értéket és a gép ehhez állít záridőt. A blendét a szem retinájáéhoz lehet hasonlítani! Ez a cucc az objektívek lencséjei mögött található kis lapokból álló szerkezet, ami alapból teljesen össze van "zárva" csak az exponálás erejéig nyílik ki, annak függvényében, hogyan állítottuk be.

Blende skicc

 

 

 

 De nem csak a záridőnél van szerepe, ha nem a mélységélességben és a fény mennyiségében is. Ebből látható, hogy talán a legfontosabb eleme a fényképező gépnek.

Ahhoz, hogy sok fényt engedjen be, nyilván ki kell tágra "nyitni". De akkor miért nem így használjuk állandóan, ha egyszer a fotózáshoz 3 alapvető dolog kell : fény, fény, fény? Nos a válasz a mélységélesség. Minél tágabb a blende, annál kisebb a mélység élesség az adott fókuszponton. Ez jól jön makrofotózásnál, de nem jó portréknál. (erről később)

Aztán itt van a sokak által kedvelt "M" azaz Manuál mód. Itt mindent te állítasz be a gépen, vagyis teljesen manuális mód. Te állítasz blendét, záridőt. Ez természetesen nem azt jelenti, hogy jó is lesz a kép, ahhoz azért ismerni kell ezeket az értékeket és a gépedet is. Akik ezt használják, azoknak ez a leírás "nem kell", akik pedig olvassák, azoknak meg még nem kellhet, de kedvcsinálónak ennyi is elég : A profik is csak ezt használják!

"A-DEP" A blendénél már írtam olyat, hogy mélységélesség, de nem fejettem ki, mert ennél a beállítási módnál van igazán mondanivalója. A lényege, hogy ha több téma is komponálásra kell, hogy kerüljön és azok elhelyezkedése térben (a fotóstól különböző távolságra vannak) eltőrőek, akkor azok mind élsek legyenek. Ezt manuálisan igazából nem lehet pontosan beállítani. Ekkor jön jól ez a beállítás, mert a fókuszpontot(okat) több témára is kiszélesíti, így minden téma éles lesz a képen, de csak amennyire kell. Itt jegyzem meg, hogy a 3D-s anagliph téma egész jó példa erre.

Az "SCN" jelzés általában a saját beállított értékek elmentését hívja be, akkor hasznos, ha különbőző témákat fotózol és azokat gyakran és gyorsan kell váltogatnod, nincs idő a gép beállítgatásaira.

A "MOVIE" jelzés legáltalánosabban a nemtükörreflexes gépeken van (kivéve a Nikon D90 és Canon 50D jelenleg) ami a mozgó kép rögzítését teszi lehetővé, vagyis a filmezést. Használata gépfüggő, de nem helyettesítheti a videokamerát. Van már ami fullHD minőségben vesz fel, van ahol lehet zoom-olni, realtime fókuszálni a géppel, de valljuk be, aki videózni akar az vegyen videokamerát. Ez inkább csak 1-1 alkalommak hasznos, ha éppen valamit mindenképpen meg akarunk örökíteni. Nem kizárt dolog, ha egyszer (mondjuk 10 év múlva) a tükrös gépek felváltják a videokamerákat terabájtos memkarijukkal, de jelenleg ez még gyerekcipőben jár.

Nagyjából ezeket takarnak azok a bizonyos kis betűk ott a géped tetején. Szeretném hangsúlyozni, hogy ez a cikk is kezdőknek való, nem profiknak! 1000 ponton bele lehetne kötni, de attól csak elriasztaná a fotózással ismerkedőkek a fotózástól és itt nem ez a cél.

Címkék: tv canon m movie s value nikon av manual apertura

A bejegyzés trackback címe:

https://rawasz.blog.hu/api/trackback/id/tr34713377

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása