Stock: keressünk pénzt

View My Portfolio

Ha tetszik a cikk, katt ide

Google reklámom

Pici-vicc

-No vicc-

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Utolsó kommentek

  • Davebowman: Én írtam volna át? Nem hiszem. Egyébként a doksi utolsó simításait már nem én végeztem. (2011.09.16. 14:36) Strobist
  • Sztrogg: Szia! Megmondanád, miért javítottad át az anyagban a zsinórvezetéket lámpazsinórra? Hiába írja str... (2011.09.14. 10:08) Strobist
  • Utolsó 20

Blogomról...

A narancsal írt szöveg posztkiegészítés akar lenni, mert 1 témát nem mindíg tudok kivesézni teljesen.

Galériám

Raw a PS-en túl

2008.12.28. 14:26 | Davebowman | Szólj hozzá!

Linux + Gimp + Light Zone = Olcsó fotósopp!

Ha már kellően felhördültünk ezen, akkor kifejteném miért is írtam ezt. A lényege, hogy nem kell feltétlenül ragaszkodnunk a Windows-hoz és a Photoshop-hoz, ha RAW fájljainkat szeretnénk megfelelő minőségben jpg formátumban tárolni. Nos a LightZone tulajdonképpen a ps Camera Raw "sötétkamrájához" hasonló, de a legszembetűnőbb különbséget a RealTime képessége adja, mielőtt alkalmaznánk a beállítást, kicsiben meg is mutatja (gyorsan) milyen lesz, illetve bármikor visszaállíthatjuk egyszerűen, ha már alkalmaztuk.

 

Láthatjuk, hogy a könyvtárszerkezetből, az aktuális mappán belül bélyegképeket mutat alul, majd ezeket megnyitva szerkeszthetjük (EDIT gomb)

 

És itt is van a lényeg. A ZoneMapper (jobb oldal) A világossági értékek (fehértől a fekete árnyalatig) az egért fölé helyezve mutatja a kis képen (jobb-fent) hogy melyik területre vonatkozik az árnyalat, melyiket fogja világosítani/sötétíteni. Ezt persze külön színenként is tudja kezelni!!! Egyszerűbben csak a kívánt területet érinti, nem az egész képet. (A ps ezt egy kijelölt maszkréteggel oldja meg).

 

-Itt látható, hogy csak a sötét részekhez nyúl a progi-

Ezzel ki is fújt ugyan ennek a programnak az előnye a ps-sel szemben (naja nem is kerül annyiba) de azért van még jónéhány dolog, amiért érdemes használni. Például itt vagy egy a lustáknak szánt beállítás (jómagam) aminek a lényege, hogy automatikusan menti az aktuális beállításokat(-lzn utótagot hozzátéve), így ha megunom a vackolást, egyszerűen kilépek és ő elmenti (gyakran jó is úgy ahogy van) Beállítható, hogy az automentéskor a kép legrövidebb oldala maximum hány pixel legyen, így még átméretezni sem nagyon kell egy webalbumhoz külön. Ha meg akarjuk, folytathatjuk a vackolást az lzn-es képen. Az eredeti érintetlen marad!

Megemlíteném még a stílus beállításokat, az is kényelmi funkció. Ha mondjuk van 10 hasonló körülmények közt készült képed, ami mind túl sötét mondjuk, akkor az elsőt retusálod, majd a beállításokat elmented Style-ként és a többire csak alkalmazni kell. Kipróbáltam, a karácsonyi képekkel :) Azonkívül tud HDR-t is 16 bit-en (ps csak 8 biten tudja, vagy konvertálva 32-n) de azt még nem próbáltam.

Mindent összevéve gyakran elég egy képsorozatot megnyitni könyvtárból, rákattintani a kis szürke-négyzet ikonra (Zonemapper-jobboldalon fent) és a kék holdacskára (Relight-szintén ott) és mehet is a következő kép, mert ezzel kész is vagyok! Na nekem ezért tetszik nagyon.

A program a www.lightcrafts.com/products/index.html -oldalon található van Wines, Linuxos és Mac-es verziója is.

Címkék: lightzone mapper

A bejegyzés trackback címe:

https://rawasz.blog.hu/api/trackback/id/tr54845197

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása