Stock: keressünk pénzt

View My Portfolio

Ha tetszik a cikk, katt ide

Google reklámom

Pici-vicc

-No vicc-

Naptár

május 2024
Hét Ked Sze Csü Pén Szo Vas
<<  < Archív
1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23 24 25 26
27 28 29 30 31

Utolsó kommentek

  • Davebowman: Én írtam volna át? Nem hiszem. Egyébként a doksi utolsó simításait már nem én végeztem. (2011.09.16. 14:36) Strobist
  • Sztrogg: Szia! Megmondanád, miért javítottad át az anyagban a zsinórvezetéket lámpazsinórra? Hiába írja str... (2011.09.14. 10:08) Strobist
  • Utolsó 20

Blogomról...

A narancsal írt szöveg posztkiegészítés akar lenni, mert 1 témát nem mindíg tudok kivesézni teljesen.

Galériám

Fényképezés alapfokon 3. rész

2008.10.10. 08:30 | Davebowman | 2 komment

Ebben a részben leírom, mit is jelentenek azok a kis ikonok ott a géped tetején, hátulján, oldalán és LCD-jén.

Minden digitális fényképezőgép tetején van egy tárcsa, ahol többek között be lehet állítani a téma módokat. (jó, jó, ez azoknak szól. akik nem akarnak vackolni, de tudni akarják mi a különbség) Legyen az compact, bridge, vagy dslr gép, mindnek van ilyen tárcsája! A lényegük, hogy a gép ezekhez a témákhoz állítja be a fényképezőgép paramétereit, nem kell kézzel állítgatni zársebességet, ISO-t, stb. Nem pont úgyanúgy néznek ki, a sorrendet sem tudom tartani, de nagyjából ezek vannak rajta:

-Automata, (üres kocka) a legegyszerűbb és a legautomatikusabb beállítás, szinte hozzá se kell nyúlni! Szó szerint.

 

-Portré, (kis emberfej) emberek, ember csoportok fotózására való. A gép kis mélységélességet állít a közeli témákra, valamint a bőrtónushoz állít fehéregyensúlyt. Csak napfényben hasznos igazán, sötétban vakut kénytelen használni.

-Éjszakai portré, (kis emberfej sötét háttér) ez hasonló az előző motívumhoz, de mindenképpen vakut használ, ehhez állít ISO minőséget és zársebességet is.

 

-Tájkép, (kis hegy) távol lévő dolgok, tájkép, nagy terek fotózására való. A gép a távoli témákra állít mélységélességet, vakut nem használ.

 

-Éjszakai tájkép, (kis hegy sötét háttér) hasonló az előző motívumhoz, de hosszú záridővel számol, amihez állvány ajánlott. (30D-n ilyen nincs)

 

-Sport, (kis síelő/futó) gyorsan mozgó dolgok fozótására való, szokták gyerek fotózásnak is hívni. A fókusz általában témakövető, gyors és magas záridővel is kombinál a gép, így csak napfényben használható. Vakut nem használ.

-Makro, (kis virágocska) lényege, hogy a mélységélesség kicsi és a fókuszt a a nagyon közeli 1-5cm-re lévő tárgyakra teszi. Telében lehet/kell használni.

 

-Vaku nélküli fotózás. Ez ugyan az, mint az automata beállítás, csak vaku nélkül. Ennyi.

 

Sorolhatnám még tovább is, mert nem csak ennyiből áll, de általában ezeket teszik a gyártók a tárcsára. A többi, mint pl. a gyertyafény, tüzijáték, hóesés, étel, baba, baba2. A Csillagos ég motívumnál általában engedi a B idő-t, is a gép (erről később) ami vagy dupláza, vagy végteleníti a záridőt. Ezt gépek válogatják.

Hamarosan írok a sokkal fontosabb P, Av, Tv, M, A, S, C, SCN, A-DEP, MOVIE, stb módokról is, bár ezt még jelenleg én is tanulom, gyakorlom.

Címkék: sport vaku makro témamódok

A bejegyzés trackback címe:

https://rawasz.blog.hu/api/trackback/id/tr12706297

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Neidegelj 2008.10.10. 19:23:16

Építő kritika.... Figy...szvsz sokkal jobb lenne az egész, ha képeket is tudnál belinkelni arról, amiről beszélsz....szerintem kivitelezhető...persze jópár kattintással több...letölteni a képet, kivágni a nekünk kellőr részt, pl.hogy hogy néz ki a makró mód ikonja...azt feltölteni valahová,majd belinkelni a makró szó mellé. Jah, melós...de zsíííír. Jah, egyáltalán lehet ilyen a blog.hu-n?

Davebowman 2008.10.10. 20:53:26

Lehet. Meg is oldom. Jó 5let. Fúdestrapásacsába.
süti beállítások módosítása